CBR

CBR



Zo vraag je online je theorie-examen aan


Ga naar Mijn CBR en log in met DigiD.
Kies ‘Theorie-examen reserveren’. 
Volg de instructies op het scherm.
Je bepaalt voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer. 
Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je de kosten voor het examen direct online via iDEAL. 
Daarna ontvang je via e-mail de bevestiging van je aanvraag.


Tip: noteer gelijk je examendatum in je agenda en zet een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je je theorie-examen niet.
Tip: je kunt op Mijn CBR altijd zien welke reservering je hebt gemaakt.


Let op!

Om theorie-examen te mogen doen, heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Controleer of je die hebt vóórdat je je theorie-examen aanvraagt. Wil je je examendatum veranderen? Dat kun je zelf online regelen via Mijn CBR. Je hebt daarvoor DigiD nodig. Is de examendatum al binnen een week? Dan kun je de datum nog wel veranderen, maar alleen als op een eerder moment nog plaats is. 






VUL HET FORMULIER 'EIGEN VERKLARING' IN

Wil je praktijkexamen doen voor een autorijbewijs? Dan beoordeelt het CBR of je rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Het CBR stelt je hiervoor een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier 'Eigen verklaring’.


Begin op tijd met je aanvraag


De beoordeling van je rijgeschiktheid kan in sommige situaties vier maanden duren. Vul dus ruim (vier maanden) van te voren een Eigen verklaring in en stuur deze op.


Vul een Eigen verklaring in



Praktijkexamen of tussentijdse toets (TTT) doen

En dan ga je praktijkexamen doen. Voor het eerst. Of misschien is het een herexamen of een tussentijdse toets. Check vooraf of je alle benodigde documenten bij je hebt en of de uitslag ‘geslaagd’ voor je theorie-examen nog geldig is. Als de naam op het voertuig niet overeenkomt met de rijschool die je gemachtigd hebt, dan kan het CBR besluiten om je examen niet door te laten gaan. Zorg verder dat je op tijd aanwezig bent op het examencentrum. Dat geeft rust.

 

Meenemen naar het examen

- Je geldige identiteitsbewijs. Zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen. 
- Het formulier ‘Zelfreflectie’. Vul dit van tevoren in. Na het praktijkexamen bespreek je dit formulier met je examinator. 
- De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen. Hierop staan ook de uitzonderingen genoemd voor de benodigde documenten.


Tussentijdse toets

Voor wie is de tussentijdse toets (TTT) geschikt?

- Als je uiterlijk 1,5 jaar eerder je theorie-examen auto hebt behaald - Als je alvast wilt wennen aan de examensituatie - Als je tips wilt van een CBR-examinator - Als je vrijstelling voor bijzondere verrichtingen wilt verdienen voor je 'echte' examen

Vanaf 16,5 jaar


Slaag je vóór je 18e?

Dan mag je tot je 18e rijden als er een coach naast je zit. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze kun je aanvragen bij 2toDrive. De begeleiderspas kost geld.

 

Wat wordt getoetst?

De tussentijdse toets lijkt heel veel op een 'echt' praktijkexamen. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

- je beheersing van de auto
- kijkgedrag
- of je goed voorrang verleent
- inhalen
- in- en uitvoegen
- rijden op kruispunten en rotondes
- bijzondere verrichtingen

 

Na afloop krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen, voordat je echt praktijkexamen doet.

 

Vrijstellingen

Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst tijdens je praktijkexamen. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.




​Hoe verloopt het praktijkexamen auto?

Een gewoon praktijkexamen duurt 55 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Ga zitten tot je examinator je roept. Je rijinstructeur mag in de meeste gevallen meerijden en aanwezig zijn bij het eindgesprek met de examinator. Soms kan de instructeur niet meerijden omdat een tweede CBR-medewerker het examen bijwoont, bijvoorbeeld vanwege scholing van de examinator. Hierover word je dan vooraf aan je examen geïnformeerd. 

 

- Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier 'Zelfreflectie'. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.
- Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen. 
- Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. 
- Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard. 
- Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

 

De examinator let onder andere op:

- Je beheersing van de auto 
- Kijkgedrag 
- Of je goed voorrang verleent 
- Inhalen 
- In- en uitvoegen 
- Rijden op kruispunten en rotondes 
- Bijzondere verrichtingen